Aktuella produktioner

Tidigare produktioner

Här kan du läsa utförligare information om vissa projekt som även omnämns i CV.

" Kul. Det lilla ordet på tre bokstäver. Det är en stor och viktig drivkraft, man får inte glömma bort det. Man måste ha kul!"


 
 


Tidigare produktioner

Västanå Teater
Anders var anställd som skådespelare på Västanå Teater i Sunne i Värmland i ett år från augusti 2014 t.o.m. augusti 2015.
Västanå Teater är regionteater för Värmland. Anders var skådespelare i två teaterproduktioner på Västanå.
Föreställningen Smid medan järnet är varmt hade premiär 2 oktober 2014 och har spelats sammanlagt 55 ggr på turné i bl.a. Värmland, Dalarna, Stockholm och Oslo. Regi: Leif Stinnerbom.

Sommaren 2015 spelades föreställningen Lomjansguten i den stora Berättarladan i Sunne. Anders hade stora roller i båda produktionerna och fick mycket positiv kritik, bl.a. från flera av de största tidningarna i Sverige.
Läs DNs Leif Zerns recension här
Regi: Leif Stinnerbom.
För mer info, se Västanå Teaters hemsida.


Pizza Grandiosa Helmax

Anders spelar huvudrollen som Pappan i familjen i Pizza Grandiosas reklamfilm i Norge. Inspelningen gjordes i januari 2014 i Oslo.
Se filmen här.


Benjamin Lunds otroligt konstiga död
Under sommaren 2014 spelade Anders in en kortfilm med arbetsnamnet Benjamin Lunds otroligt konstiga död. För regin står irländaren Stephen Hutton som Anders haft ett nära samarbete med bl.a. gällande idéer till filmen. Anders har också fungerat som producent för filmen.

Jag drömde om dig i natt
Anders spelar huvudrollen som Jan i kortfilmen Jag drömde om dig i natt.
Regissör är irländaren Stephen Hutton som bl.a. är lärare på KHIO (Teaterhögskolan) i Oslo. Inspelning gjordes 2011 i Göteborg och Oslo.

Åh Baby!
Under hösten 2012 arbetade Anders med Teater Nova och Kattas figurteater i Tönsberg i Norge. Föreställningen Åh Baby! som blandar figurteater med fysisk teater hade premiär i november 2012 och spelades sen i den kulturelle skolesekken i Tönsberg. Läs mer på Teater Novas hemsida här.


I sitt eget selskap
Dansteaterföreställning som spelades för högstadiet och gymnasiet i Akershus fylke i Norge under hösten 2011. I Sitt Eget Selskap hade premiär i november 2010 i Asker kulturhus i Oslo.
Se teaser-trailer för föreställningen här.
Föreställningen spelades också på Showbox-festivalen i Oslo i december 2010 samt
två offentliga föreställningar i Lilleström Kultursenter och i Rådhusteatret i Ski. Anders är en av fem utövare på scenen.
"...undertegnede kjenner seg selv igjen fra ferske framstøt i sosiale sammenhenger. Pardansen mellom lammende sjenanse og overmot er virkelig morsom og det gjør det konfortabelt og trygt å le seg inn i første bolk av denne forestillingen... ...det bobler og bruser. For meg blir dette flott bevegelseskunst."
Läs hela recensionen från premiären på lysrom.no här.

Föreställningen finns på Scenekunstbrukets reportoar. I sitt eget selskap har hittills spelats 34 gånger för 5890 människor.
Bilden här till höger är från audition i Oslo.
Regissör och koreograf är Torgunn Wold Platzack. Kompositör är Gisle Kverndokk som är en av Norges kändaste kompositörer. Han har skrivit orkesterverk, kammarmusik, teatermusik, filmmusik, musikaler och opera och spelats i bl.a. Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, USA och Kanada. Senast spelades hans verk Jorden runt på 80 dagar på operan i Oslo.
Läs mer på Torgunn Produksjoners hemsida.


USA. New York
Under våren 2009 var Anders i USA och New York.
Där höll han i workshop och undervisade skådespelare och regissörer i Sinking Ship Productions.
Han assisterade också Elena Zucker i hennes workshop för skådespelare, regissörer och pjäsförfattare.

Titta inte i påsen!
Fars av Ray och Michael Cooney.
Föreställningen som hade Sverigepremiär 16 januari 2009 blev en succé.
"Lyckligtvis är Anders Sanzén i rollen av den åldrade flyktingen Andreas, en skicklig fysisk skådespelare som lyckas föra in värme i sin rolltolkning. Hans prestation är den som imponerar mest på mig."
Ur Södermanlands Nyheters recension.
Läs fler recensioner här.

Anders spelade rollen som den gamle albanska invandraren Andreas.
Se videoklipp från föreställningen här.

Succéfarsen spelades under 2009 i Partille, Lerum, Gällinge, Nyköping och Vänersborg.

Totalt spelade Anders 39 föreställningar av Titta inte i påsen!


"Titta inte i påsen är underhållning serverat på ett silverfat. Lättsmält, välpaketerat och framförallt humor på hög nivå."

Ur Kungsbacka Tidnings recension från nypremiären lördag 27 juni 2009 på Skårs Gård i Gällinge.
"Rappt och roligt – och riktigt bra skådespeleri." Ur Lerums Tidnings recension.
Regi: Per Pettersson och Håkan Klamas.
Produktion: Comedy Art Theatre och Kulida Kultur & Nöje.
Bilderna är från en föreställning och en repetition.


AstraZeneca

Anders regisserade i december 2009 AstraZenecas julshow i Göteborg. Föreställningen spelades i Lisebergshallen för 3000 människor och fick mycket fin kritik och stående ovationer från publiken.

Rent Mjol I Pasen
Nyskriven tragisk komedi av Johan Westergren i Allikateatern.
Anders medverkade i en filmsekvens i föreställningen som spelades på Redbergsteatern i Göteborg under hösten 2010.
Läs mer på Allikateaterns hemsida och se trailer för föreställningen här.


IDAP
Vintern 2008 filmade Anders med Amphi Produktion i Göteborg. Två scener filmades för Kriminalvårdens behandlingsprogram IDAP (Integrated Domestic Abuse Program) - För personer dömda för våld i nära relationer.
Det handlar om våld- och kontrollbeteenden och Anders spelade en man som fysiskt och psykiskt misshandlar en kvinna i en nära relation. Motspelerska var Lisa Linnertorp.
Regi: Pia Tjäder.

Funny Money

Fars skriven av Ray Cooney. Spelades i Partille, Lerum och på Nya Älvsborgs fästning vintern och sommaren 2008.
Anders spelade huvudrollen som Jan Berglund.
"Anders Sanzén har ett dråpligt kroppsspråk och vågar ta ut svängarna rejält."
Ur Partille Tidning. Läs recensioner. Läs artikel ur Lerums Tidning här. Regi: Per Pettersson. Produktion: Comedy Art Theatre.

Lätt på foten
Fars skriven av farsens mästare Ray Cooney. Spelades på Kungsbacka Nya Teater under januari och februari 2007 samt på turné i Borås, Varberg och Lerum under hösten 2007. Anders spelade huvudrollen som Rune Melin. Föreställningen bjöd på halsbrytande komik och publikmottagandet och recensionerna var lysande.
Läs recensioner. Regi: Robert Cronholt.
Produktionsbolag: Kulida Kultur & Nöje. Foto: Robert Cronholt.


Irene Huss. Eldsdansen
Våren 2007 filmade Anders med Illusion Film i Göteborg.
Han spelar birollen som Reportern i en scen mot Lasse Brandeby i långfilmen Eldsdansen. Filmatiseringen bygger på Helene Turstens böcker om polisen Irene Huss.
Regi: Anders Engström.Där fick du!
Buskisfars skriven av Krister Classon. Spelades under sommaren 2007 på utomhusscen på Skårs gård i Gällinge. Anders spelade en av huvudrollerna som Jonas och fick bl.a. ikläda sig rollen som kvinna. Läs mer på Kulida Kultur & Nöje. (Klicka på bilden för att se en pdf-version av affischen).Showcase
Spelades på folkteatern i Göteborg under februari & mars 2007. Regi: Niklas Hjulström. Showcase spelades för inbjudna regissörer, producenter och rollsättare och fick mycket positiv kritik. Anders spelade bl.a. kapten Soljonyj i Tjechovs Tre systrar.

Rovdjurskvinnan och kycklingmannen
Med Teater Pugilist 2006. Anders spelade rollen som den alkoholiserade och deprimerade sonen Louis i dramat som utspelar sig i nutidens Mölndal. Spelade bl.a. mot Conny Hoberg.
Läs recensioner här.  
foto: Mathias Falk

 Nisse, Jösse och tidsresan

Sommarteater på Salvestaden i Kalmar 2006. Anders spelade huvudrollen som Nisse i denna medeltida saga som blandade egenskriven musik och sång med fysisk teater och komik. Produktionsbolag var Mycke Nöje i Kalmar. foto: Maria CarlssonWeekend

Långfilm som spelades in under 2005.


Anders spelar en av huvudrollerna som Peter i denna lågbudget-slasherfilm.

Produktionsbolag: First Day Productions.Clowntivoli

2004 spelades denna clownföreställning i Strömstad. Föreställningen skapades av skådespelarna själva i samarbete med regissören Åsa Karlsson. Den var inrepeterad, men hade också många stunder av improvisation i samarbete med publiken. Anders clown heter Stålis.


Ung Europé

Turnéföreställning om EU. I samarbete med Teater Phantasia arbetade Anders och de övriga skådespelarna fram en föreställning som enkelt och tydligt visade positiva och negativa aspekter av EU. Föreställningen blandade teater, dans, musik och clown. Anders gjorde här ett nummer med en väska som blivit väldigt populärt, såkallad point-fixe, där väskan är stilla i luften medan karaktären försöker få med sig den och röra sig därifrån. Föreställningen spelades ca 50 ggr runt om i Sverige på högstadiet och gymnasiet.

När månen gick förbi

Tillsammans med sin skådespelande bror Bengt gjordes en barnteaterföreställning efter Hans Alfredssons barnbok med samma namn. Föreställningen improviserades fram efter inspiration av Hans Alfredssons text och Per Åhlins teckningar. Anders skrev sedan manus. Föreställningen blev bl.a. inbjuden att spela på riksteaterns utbudsträff 2004.

Perfect Lovers
En dansteaterföreställning i samarbete med Compagnie Moveo i Paris. Föreställningen var ett internationellt samarbete med skådespelare och dansare från Sverige, Frankrike och Spanien. Här blandades dans, teater, musik och handdockor. Föreställningen spelades år 2002 i Paris, Charleville (norra Frankrike), Uppsala och på Dansens Hus i Stockholm. I samband med föreställningarna i Stockholm undervisade Anders elever på danshögskolan. Föreställningen blev utvald i stor konkurrens till en tävling i Paris i december 2002.

Bleue comme une orange

En maskteaterföreställning med Compagnie Ubac i Provence i södra Frankrike under 2002. Maskerna som man arbetade med var masque larvaire som har sitt ursprung i Schweiz. Masque larvaire har enkla former som ligger nära clownens uttryck och kräver ett nära samspel med publiken för att leva. Spelades på turné i Provence i ett stort blått tält. Anders spelade Trädgårdsmästaren Mimile och Insektsledaren.

upp