Aktuella produktioner

Tidigare produktioner

Här kan du läsa utförligare information om vissa projekt som även omnämns i CV.

" Kul. Det lilla ordet på tre bokstäver. Det är en stor och viktig drivkraft, man får inte glömma bort det. Man måste ha kul!"


 
 


Tidigare produktioner

Unibet
Anders spelade huvudrollen i en av Unibets reklamfilmer som sändes under julhelgerna 2018.

Norconsult
Intern företagsfilm med Anders i huvudrollen som Intervjuaren. Inspelningen pågick under 2018 runt om i Sverige. Produktionsbolag: Hoy Multimedia i Göteborg.

View Ledger
Intern företagsfilm med Anders i birollen som Revisorn. Inspelning i mars 2018. Produktionsbolag: PVM House i Oslo. Regi: Gjermund Mathisen.


Östfold fylkeskommune
Reklamfilm med Anders i huvudrollen som stenåldersmannen Kvarts. Inspelning i februari 2018. Produktionsbolag: AVIA Produksjon i Oslo. Regi: Markus Odland.

Aftenposten
Reklamfilm med Anders i huvudrollen som Bubbelmannen. Inspelning i februari 2018. Produktionsbolag: Rollo Tomasi i Oslo. Regi: Mikal Hovland.

Aker Biomarine
Anders spelar en av huvudrollerna i en internfilm för Aker Biomarine i Norge. Dialogen är på engelska. Inspelningen gjordes i december 2017. Produktionsbolag: PVM House. Regi: Gjermund Mathisen.

Posten Norge

Anders spelar huvudrollen som Fiskepappan i en reklamfilm för Posten Norge. Inspelningen gjordes i augusti 2017. Produktionsbolag: FUS!. Regi: David Reiss-Andersen. Du kan se filmen här.

Immortality
Anders spelar huvudrollen som Döden i denna kortfilm i regi av Stephen Hutton. Inspelningen gjordes sommaren 2017. Se filmen här.

Viking Footwear
Anders spelar en av huvudrollerna i en reklamfilm för Viking Footwear i Norge. Inspelningen gjordes i april 2017 i Oslo. Produktionsbolag: The Film Agency. Regissör: Sigve Aspelund. Här kan du se filmen.

Robyn Hood

Sommaren 2017 spelade Anders rollen som Sheriffen i musikalen Robyn Hood som sattes upp med Nesodden Teaterfabrikk. Föreställningen spelades på halvön Nesodden i Oslofjorden. Regissör var Merete Stuedal. Fem föreställningar spelades.

SCA
Anders spelar huvudrollen i en informationsfilm från SCA som spelades in i mars 2017. Produktionsbolag är Hoy i Göteborg. Regissör var Joan Valdes.

Bipolär VG-regionen
Anders spelar rollen som Presentatör i en informationsfilm om bipolär sjukdom för VG-regionen. Inspelningen gjordes med teleprompter i januari 2017. Produktionsbolag: Funkis Multimedia i Göteborg.

Norvatek
Anders spelar huvudrollen i en reklamfilm för Norvatek pumpstation som spelades in i augusti 2016. Filmen gjorde i 360 graders VR-teknik. Produktionsbolag är Hoy i Göteborg. Regissör är Joan Valdes och du kan se trailern för filmen här.

Stena Line Extra
Anders spelar huvudrollen och är även speaker i Stena Lines interna film för utbildning av personal. Dialogen är på engelska. Se filmen här.
Regissör är Anders Haraldsson. Produktionsbolag: Vingaland Film i Göteborg. Filmen blev så populär att Anders spelat in en ny version som kommer att visas för Stena Lines passagerare.

Försäkringskassan
Anders spelar en av rollerna i en intern utbildningsfilm för Försäkringskassan som spelades in i augusti 2016. Produktionsbolag är Helgalundens Kommunikationsbyrå i Stockholm. Se filmen här.


Hotel Caesar
I januari och februari 2016 gjorde Anders en gästroll i den norska TV-serien Hotel Caesar. Där spelade han en karaktär vid namn Ola Johansson. Episoderna han medverkade i visades i maj och juni 2016 på norska TV 2.
Produktionsbolag: Metronome Spartacus.

TDC
Anders spelar huvudrollen i reklamfilmen för IT-bolaget TDC. Se filmen här.

Regissörer är bröderna Adi och Mak Omanovic. Produktionsbolag: Crisp Film i Stockholm.

The Breakdown
I januari 2016 spelades kortfilmen The Breakdown in där Anders gör en av rollerna. För regin står Nokokure Zaire från Göteborgs Filmkollektiv.


GbgImpro - Göteborgs Improvisationsteater

Anders var med och startade gbgimpro 2001.

P.g.a. andra skådespelaruppdrag slutade han 2017 i gruppen.

Se ett videoklipp här
från Impromästerskapet 2009 med Anders och Anton Romanus som spelar improvisationstekniken Två spelar onödigt många roller! Läs mer på Gbgimpros hemsida.


Lomjansguten
I samband med arbetet med Lomjansguten på Västanå Teater sommaren 2015 så intervjuades Anders av Dala-Demokraten. Läs artikeln här.
Fantastiskt fina recensioner för Lomjansguten och Anders.
"Vackrare vet jag mig aldrig har sett Västanås stora tema gestaltat".

Skriver Dagens Nyheters Leif Zern, som också skriver om Anders i sin recension: "Med vilken fin intuition växlar till exempel inte Anders Sanzén mellan Ole Bulls norska och Carl-Axel Gottlunds finlandssvenska - pionjären Gottlund som reste i finnmarkerna i början av 1800-talet". Läs hela DNs recension här.
Svenska Dagbladet: "Anders Sanzén utmärker sig som finlandssvensk etnolog och den norske violinvirtuosen Ole Bull i Kristianias schangtila salar."
Göteborgs-Posten: "Anders Sanzén är förtjusande självupptagen som Ole Bull, den norske kändiskompositören som tar sig an Lomjansguten." Läs hela GPs recension här. Bilden ovan: Anders som Gottlund, Peter Erikssson som Norilainen och Moses Bocker som unge Lomjansguten. Foto: Per Hardestam.
Nya Wermlands-Tidningen: "Helgjuten pjäs med fantastisk ensemble."
Anders arbetade med Västanå Teater även sommaren 2015 och spelade tre roller i den stora uppsättningen av Lomjansguten i Berättarladan i Sunne. Rollerna var Värmlänningen Jong ve Abborsjön, finlandssvensken Gottlund samt norske Ole Bull med bergensisk dialekt. Han gjorde även flera dansroller. Premiär var det på midsommardagen 2015 och det spelades totalt 51 föreställningar hela sommaren t.o.m. 29 augusti. Regi: Leif Stinnerbom. Läs mer på Västanå Teaters hemsida.

Smid medan järnet är varmt
"Folksagan glöder"
skriver Dala-Demokratens Martin Lindström. Vidare skriver han: "I Smid medan järnet är varmt får Västanå Teater folksagan att glöda på nytt. Snabbt och lätt kastar sig skådespelarna Adriana Savin och Anders Sanzén mellan rollerna. Teaterformen kräver skådespelare som är fysiska och musikaliska samtidigt som texten ur ett psykologiskt perspektiv ska levandegöras. Savin, Sanzén och Stinnerbom kan konsten. Mästerligt lämnar de små hål efter sig där publiken kan plantera sin fantasi i." Läs hela DDs recension här.
Anders var under hösten 2014 och våren 2015 anställd som skådespelare på Västanå Teater i Sunne. Västanå Teater är regionteater för Värmland. Premiär för Smid medan järnet är varmt var det 2 oktober 2014 och föreställningen har spelats på turné i bl.a. Värmland, Dalarna, Stockholm, Oslo och Molde. T.o.m. 3 oktober 2015 har sammanlagt 60 föreställningar spelats. Regi: Leif Stinnerbom. För mer info, se Västanå Teaters hemsida.


Sju minutter over tolv
Anders var manus- och regikonsulent till Det Stille Teateret i Norge och skådespelare Thea Elisabeth Skallevolds föreställning Sju minutter over tolv. Föreställningen är baserad på Patrick Ness bok A Monster Calls. Premiär för föreställningen var det 30 november 2015 och den spelades även under 2016 i Norge.

Lilyhammer 3
Under våren 2014 filmade Anders för det norska filmbolaget Rubicon i Oslo.

Anders spelar en svensk polis som dyker upp i den femte episoden i den tredje säsongen av den norska TV-serien Lilyhammer.

Lilyhammer säsong 3 visas på Netflix.

Pizza Grandiosa Helmax

Anders spelar huvudrollen som Pappan i familjen i Pizza Grandiosas reklamfilm i Norge. Inspelningen gjordes i januari 2014 i Oslo.
Se filmen här.


Benjamin Lunds otroligt konstiga död
Under sommaren 2014 spelade Anders in en kortfilm med arbetsnamnet Benjamin Lunds otroligt konstiga död. För regin står irländaren Stephen Hutton som Anders haft ett nära samarbete med bl.a. gällande idéer till filmen. Anders har också fungerat som producent för filmen.

Jag drömde om dig i natt
Anders spelar huvudrollen som Jan i kortfilmen Jag drömde om dig i natt.
Regissör är irländaren Stephen Hutton som bl.a. är lärare på KHIO (Teaterhögskolan) i Oslo. Inspelning gjordes 2011 i Göteborg och Oslo.

Åh Baby!
Under hösten 2012 arbetade Anders med Teater Nova och Kattas figurteater i Tönsberg i Norge. Föreställningen Åh Baby! som blandar figurteater med fysisk teater hade premiär i november 2012 och spelades sen i den kulturelle skolesekken i Tönsberg. Läs mer på Teater Novas hemsida här.


I sitt eget selskap
Dansteaterföreställning som spelades för högstadiet och gymnasiet i Akershus fylke i Norge under hösten 2011. I Sitt Eget Selskap hade premiär i november 2010 i Asker kulturhus i Oslo.
Se teaser-trailer för föreställningen här.
Föreställningen spelades också på Showbox-festivalen i Oslo i december 2010 samt
två offentliga föreställningar i Lilleström Kultursenter och i Rådhusteatret i Ski. Anders är en av fem utövare på scenen.
"...undertegnede kjenner seg selv igjen fra ferske framstøt i sosiale sammenhenger. Pardansen mellom lammende sjenanse og overmot er virkelig morsom og det gjør det konfortabelt og trygt å le seg inn i første bolk av denne forestillingen... ...det bobler og bruser. For meg blir dette flott bevegelseskunst."
Läs hela recensionen från premiären på lysrom.no här.

Föreställningen finns på Scenekunstbrukets reportoar. I sitt eget selskap har hittills spelats 34 gånger för 5890 människor.
Bilden här till höger är från audition i Oslo.
Regissör och koreograf är Torgunn Wold Platzack. Kompositör är Gisle Kverndokk som är en av Norges kändaste kompositörer. Han har skrivit orkesterverk, kammarmusik, teatermusik, filmmusik, musikaler och opera och spelats i bl.a. Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, USA och Kanada. Senast spelades hans verk Jorden runt på 80 dagar på operan i Oslo.
Läs mer på Torgunn Produksjoners hemsida.


USA. New York
Under våren 2009 var Anders i USA och New York.
Där höll han i workshop och undervisade skådespelare och regissörer i Sinking Ship Productions.
Han assisterade också Elena Zucker i hennes workshop för skådespelare, regissörer och pjäsförfattare.

Titta inte i påsen!
Fars av Ray och Michael Cooney.
Föreställningen som hade Sverigepremiär 16 januari 2009 blev en succé.
"Lyckligtvis är Anders Sanzén i rollen av den åldrade flyktingen Andreas, en skicklig fysisk skådespelare som lyckas föra in värme i sin rolltolkning. Hans prestation är den som imponerar mest på mig."
Ur Södermanlands Nyheters recension.
Läs fler recensioner här.

Anders spelade rollen som den gamle albanska invandraren Andreas.
Se videoklipp från föreställningen här.

Succéfarsen spelades under 2009 i Partille, Lerum, Gällinge, Nyköping och Vänersborg.

Totalt spelade Anders 39 föreställningar av Titta inte i påsen!


"Titta inte i påsen är underhållning serverat på ett silverfat. Lättsmält, välpaketerat och framförallt humor på hög nivå."

Ur Kungsbacka Tidnings recension från nypremiären lördag 27 juni 2009 på Skårs Gård i Gällinge.
"Rappt och roligt – och riktigt bra skådespeleri." Ur Lerums Tidnings recension.
Regi: Per Pettersson och Håkan Klamas.
Produktion: Comedy Art Theatre och Kulida Kultur & Nöje.
Bilderna är från en föreställning och en repetition.


AstraZeneca

Anders regisserade i december 2009 AstraZenecas julshow i Göteborg. Föreställningen spelades i Lisebergshallen för 3000 människor och fick mycket fin kritik och stående ovationer från publiken.

Rent Mjol I Pasen
Nyskriven tragisk komedi av Johan Westergren i Allikateatern.
Anders medverkade i en filmsekvens i föreställningen som spelades på Redbergsteatern i Göteborg under hösten 2010.
Läs mer på Allikateaterns hemsida och se trailer för föreställningen här.


IDAP
Vintern 2008 filmade Anders med Amphi Produktion i Göteborg. Två scener filmades för Kriminalvårdens behandlingsprogram IDAP (Integrated Domestic Abuse Program) - För personer dömda för våld i nära relationer.
Det handlar om våld- och kontrollbeteenden och Anders spelade en man som fysiskt och psykiskt misshandlar en kvinna i en nära relation. Motspelerska var Lisa Linnertorp.
Regi: Pia Tjäder.

Funny Money

Fars skriven av Ray Cooney. Spelades i Partille, Lerum och på Nya Älvsborgs fästning vintern och sommaren 2008.
Anders spelade huvudrollen som Jan Berglund.
"Anders Sanzén har ett dråpligt kroppsspråk och vågar ta ut svängarna rejält."
Ur Partille Tidning. Läs recensioner. Läs artikel ur Lerums Tidning här. Regi: Per Pettersson. Produktion: Comedy Art Theatre.

Lätt på foten
Fars skriven av farsens mästare Ray Cooney. Spelades på Kungsbacka Nya Teater under januari och februari 2007 samt på turné i Borås, Varberg och Lerum under hösten 2007. Anders spelade huvudrollen som Rune Melin. Föreställningen bjöd på halsbrytande komik och publikmottagandet och recensionerna var lysande.
Läs recensioner. Regi: Robert Cronholt.
Produktionsbolag: Kulida Kultur & Nöje. Foto: Robert Cronholt.


Irene Huss. Eldsdansen
Våren 2007 filmade Anders med Illusion Film i Göteborg.
Han spelar birollen som Reportern i en scen mot Lasse Brandeby i långfilmen Eldsdansen. Filmatiseringen bygger på Helene Turstens böcker om polisen Irene Huss.
Regi: Anders Engström.Där fick du!
Buskisfars skriven av Krister Classon. Spelades under sommaren 2007 på utomhusscen på Skårs gård i Gällinge. Anders spelade en av huvudrollerna som Jonas och fick bl.a. ikläda sig rollen som kvinna. Läs mer på Kulida Kultur & Nöje. (Klicka på bilden för att se en pdf-version av affischen).Showcase
Spelades på folkteatern i Göteborg under februari & mars 2007. Regi: Niklas Hjulström. Showcase spelades för inbjudna regissörer, producenter och rollsättare och fick mycket positiv kritik. Anders spelade bl.a. kapten Soljonyj i Tjechovs Tre systrar.

Rovdjurskvinnan och kycklingmannen
Med Teater Pugilist 2006. Anders spelade rollen som den alkoholiserade och deprimerade sonen Louis i dramat som utspelar sig i nutidens Mölndal. Spelade bl.a. mot Conny Hoberg.
Läs recensioner här.  
foto: Mathias Falk

 Nisse, Jösse och tidsresan

Sommarteater på Salvestaden i Kalmar 2006. Anders spelade huvudrollen som Nisse i denna medeltida saga som blandade egenskriven musik och sång med fysisk teater och komik. Produktionsbolag var Mycke Nöje i Kalmar. foto: Maria CarlssonWeekend

Långfilm som spelades in under 2005.


Anders spelar en av huvudrollerna som Peter i denna lågbudget-slasherfilm.

Produktionsbolag: First Day Productions.Clowntivoli

2004 spelades denna clownföreställning i Strömstad. Föreställningen skapades av skådespelarna själva i samarbete med regissören Åsa Karlsson. Den var inrepeterad, men hade också många stunder av improvisation i samarbete med publiken. Anders clown heter Stålis.


Ung Europé

Turnéföreställning om EU. I samarbete med Teater Phantasia arbetade Anders och de övriga skådespelarna fram en föreställning som enkelt och tydligt visade positiva och negativa aspekter av EU. Föreställningen blandade teater, dans, musik och clown. Anders gjorde här ett nummer med en väska som blivit väldigt populärt, såkallad point-fixe, där väskan är stilla i luften medan karaktären försöker få med sig den och röra sig därifrån. Föreställningen spelades ca 50 ggr runt om i Sverige på högstadiet och gymnasiet.

När månen gick förbi

Tillsammans med sin skådespelande bror Bengt gjordes en barnteaterföreställning efter Hans Alfredssons barnbok med samma namn. Föreställningen improviserades fram efter inspiration av Hans Alfredssons text och Per Åhlins teckningar. Anders skrev sedan manus. Föreställningen blev bl.a. inbjuden att spela på riksteaterns utbudsträff 2004.

Perfect Lovers
En dansteaterföreställning i samarbete med Compagnie Moveo i Paris. Föreställningen var ett internationellt samarbete med skådespelare och dansare från Sverige, Frankrike och Spanien. Här blandades dans, teater, musik och handdockor. Föreställningen spelades år 2002 i Paris, Charleville (norra Frankrike), Uppsala och på Dansens Hus i Stockholm. I samband med föreställningarna i Stockholm undervisade Anders elever på danshögskolan. Föreställningen blev utvald i stor konkurrens till en tävling i Paris i december 2002.

Bleue comme une orange

En maskteaterföreställning med Compagnie Ubac i Provence i södra Frankrike under 2002. Maskerna som man arbetade med var masque larvaire som har sitt ursprung i Schweiz. Masque larvaire har enkla former som ligger nära clownens uttryck och kräver ett nära samspel med publiken för att leva. Spelades på turné i Provence i ett stort blått tält. Anders spelade Trädgårdsmästaren Mimile och Insektsledaren.

upp