Anders

1974 föddes Anders. Han växte upp i Toftbyn, en by två mil norr om Falun i Dalarna. Teater var ett tidigt intresse, och många var de föreställningar som skapades med hjälp av de tre bröderna och klä-ut-sig-lådan.
1996 började Anders på Wendelsbergs Teater & Skolscen. Där träffade han lärarna Lennart Jacobsson och Tinou Merigot som blev stora inspirationskällor. De rekommenderade honom att söka till den fysiska teaterskolan Ecole Internationale de Theatre Jacques Lecoq i Paris.
1998-2001 gick Anders på Lecoq. En tid som var inspirerande, omtumlande, svår, utvecklande och väldigt rolig. På skolan arbetade man bl.a. med clown, melodram, mask, bouffon, tragedi, commedia, cabarét, improvisation, akrobatik och mycket annat. Skolan hyllar den egna kreativiteten, och konsten att skapa någonting av ingenting. Vid sidan av de utmaningar som utbildningen vid Lecoq innebar, arbetade Anders i olika frigrupper i Paris utanför skolans ramar.
Sedan Anders slutade Lecoq 2001 har han arbetat som frilansande skådespelare. Avslutningsprojektet på Lecoq, dansteaterföreställningen Ce n´est pas si loin ledde till arbete 2002, då den ingick som en del i Compagnie Moveos föreställning Perfect Lovers.

Anders har arbetat som skådespelare i många olika frigrupper och projekt. Mångsidig är han och har arbetat med teater, dans, improvisation, sång, akrobatik, show, mask, fysisk teater och vanlig textbaserad teater, TV, långfilm, kortfilm och reklam.
Många projekt har varit i frigruppsform där föreställningen skapats av skådespelarna själva genom improvisation och den egna kreativiteten.
I många fall har föreställningarna varit en mix av olika former som teater, dans och sång.

Anders har arbetat som clown i frigruppen Clownkompaniet och var också sjukhusclown i gruppen Clownkul på sjukhus i Västra Götlandsregionen mellan 2003 och 2007.
Anders är en av grundarna av
GbgImpro – Göteborgs Improvisationsteater.Anders är utbildad teaterpedagog och har många års erfarenhet av undervisning i teater och improvisation på bl.a. gymnasieskolor och ABF. Har även arbetat med barn och ungdom från förskola till högstadiet.

Just nu bor Anders i Oslo i Norge där han arbetar som frilansande skådespelare och regissör. På teaterscenen arbetar han dels med sina egna produktioner och samarbetar också mycket med andra scenkonstnärer som tex Jo Strömgren och hans kompani som han kommer att arbeta mycket för åren framöver. Anders arbetar också mycket inom film och TV.

Klicka här för att läsa CV
Klicka här för att ladda ner en pdf-version av CV till din dator

Vid sidan av teater var och är fortfarande idrott den stora passionen. Anders spelade innebandy, fotboll, pingis, tennis, åkte skridskor, slalom, längdskidor och var i unga år mästare på de något udda friidrottsgrenarna 20 varv runt huset och trestegssandlådehoppning. Vid 15 års ålder startade han tillsammans med barndomsvännen Robert, Toftbyns första innebandylag i seniorsammanhang.

Anders har även erfarenhet som DJ, då musik är ett stort intresse. Han har spelat på privata fester och krogar som Klara kök och bar och Pustervik i Göteborg och Banken i Falun. Anders skriver egna berättelser, manus, dikter, texter och viss musik. Har med bl.a. artisten Jarkvist skrivit texten till låten Stranden i Marbella som spelats på Mix Megapol GBG, och olika P4-kanaler. Han körar på låten Make up your mind från Jarkvist EP Songs from Lover´s Lane. Lyssna och läs mer på www.jarkvist.com

Länkar
L'Ecole internationale de théâtre Jacques Lecoq
www.ecole-jacqueslecoq.com
Wendelsbergs folkhögskola
www.wendelsberg.se
GbgImpro
www.gbgimpro.se

upp